همانقدر که استفاده از پارکت و محصولات چوبی به عنوان کفپوش در سال‌های اخیر رواج یافته، تعمیر آن هم با گسترش بین مردم مواجه شده است. ممکن است پارکت در اثر ضربه و شکستگی دچار آسیب شود یا حتی در اثر گذر زمان و استفاده‌ی معمولی و به واسطه قرار گرفتن مبلمان، مورد سایش قرار بگیرد. نکته‌ای که در این مورد حائض اهمیت است، قابل ترمیم بودن پارکت‌های چوبی و سایر کفپوش‌هایی است که با استفاده از چوب و مشتقات آن ساخته شده‌اند. چوب طبیعی و ترمووود از جمله متریال‌هایی هستند که علاوه بر عمر طولانی، امکان بازسازی و ترمیم آنها به راحتی وجود دارد.
 

تعمیر پارکت و کفپوش چوبی

 


آسیب‌هایی که پارکت دچار آن ها می شود به صورت‌های مختلفی هستند اما مهم‌ترین دلایل آسیب در پارکت‌های چوبی عبارت‌اند از:

  • آسب دیدگی در اثر خراشیدگی و ضرب دیدگی
  • آسیب دیدگی در اثر رطوبت و پوسیدگی
  • زیر سازی اشتباه و عدم دقت در نصب پارکت
  • گرما و حرارت زیاد (مانند آتش)
  • ریخته شدن مواد چسبنده و رنگی 
 
بازسازی پارکت در اثر هر کدام از آسیب‌های زیر نهایتا به دو صورت انجام می‌شود:
  1. تعویض قسمت آسیب دیده
  2. ترمیم قسمت آسیب دیده
 

تعویض قسمت آسیب دیده پارکت چوبی

در برخی آسیب دیدگی‌ها مانند نفوذ رطوبت در اثر گلدان‌های خانگی یا فن‌کوئل‌ها، شوفاژ و یا به هر دلیل مشابه، رطوبت به داخل چوب نفوذ کرده و به مرور زمان باعث پوسیدگی، باد‌ کردن، و… چوب می‌شود که این مشکل با ترمیم و بازسازی چوب حل نمی‌شود و یا اگر هم انجام شد ترمیم جلوه نامناسبی را به پارکت می‌دهد. به همین دلیل باید قسمت آسیب‌دیده چوب کامل تعویض کنیم، برای این کار با استفاده از ابزارهای مخصوص و یا حتی با برخی از ابزار ساده (کاردک‌های تیز و لبه پهن) پارکت آسیب‌دیده را با دقت از تکیه‌های دیگر جدا می‌کنیم تا به قسمت‌های دیگر آسیبی وارد نشود. سپس با استفاده از سمباده‌های مخصوص و یا ابزار دیگر مواد باقیمانده زیر چوب را کاملا ساب زده تا مواد قبلی از بین رفته و کامل سطح زیری چوب تمیز و صاف شود، باید توجه داشته باشید که سطح زیری چوب جدا شده باید کاملا صاف و تمیز شده باشد و هیچ‌گونه موادی باقی نماند سپس چسب و یا مواد مخصوص زیری چوب را کامل آغشته کرده و پارکت جدید را در جای خود قرار می‌دهیم. اما باید به این نکته توجه داشته باشید که پارکت چوبی نو نباید زیاد از نظر رنگ و طرح با پارکت زمینه تفاوت داشته باشد، زیرا جلوه مناسبی به پارکت و کفپوش نمی‌دهد البته تا حدودی تفاوت قابل قبول خواهد بود و در آخر سعی کنید لاک را برای کل پارکت پوشش دهید تا یک‌دست شود.
 

تعمیر پارکت و کفپوش چوبی

 


ترمیم سطحی قسمت آسیب دیده پارکت چوبی

ترمیم سطحی به این صورت است که با گذشت زمان پارکت چوبی به دلایل مختلفی که در بالا به آن اشاره شد، مانند خراشیدگی و لاک‌های محافط نامرغوب که این لاک‌ها حتی باعث تغییر رنگ در پارکت نیز می‌شوند و به مرور زمان به رنگ زرد تغییر رنگ می‌دهند. در این شرایط برای ترمیم پارکت با استفاده از سمباده‌های مخصوص که به اصطلاح سمباده‌های تانکی نامیده می‌شود قسمت‌های آسیب دیده را سمباد زده  و ساب زدن را تا جایی ادامه می‌دهیم که لاک‌ رویی چوب کاملا از بین برود و سپس به چوب زیری برسد. در مرحله بعد با استفاده از بتونه‌های مخصوص قسمت‌هایی که ترک عمیق دارند را کامل پوشش می‌دهیم و صبر می‌کنیم تا بتونه پوشش داده شده خشک شود، سپس پس از خشک شدن کامل بتونه آن را مجددا با استفاده از سمباده نرم روی بتونه پوشش داده شده ساب می‌زنیم تا سطح چوب پولیش شود. پس از این کار با استفاده از مواد دیگری مانند لاک یا پوشش‌های محافظ که بنا به سلیقه فرد، روی پارکت پوشش داده می‌شود تا پارکت آسیب‌دیده ترمیم و بازسازی شود.