تاریخچه روف گاردن
روف گاردن که از سیستم لایه های پیش ساخته تشکیل شده است تقریبآ پدیده ای نو به حساب می آید.
ریشه روف گاردن یا همان بام سبز مدرن در شمال اروپا می باشد.
روف گاردن های چمنی در این مناطق به علت دارا بودن اقلیم سرد و محدود بودن منابع مصالح ساخت و ساز, رشد بسزایی داشته است.
 
بام باغ یا روف گاردن
 
اصطلاح روف گاردن دقیقا معادل کلمه فارسی بام باغ است، اما هنگام خرید روف گاردن را بیشتر از بام باغ می‌شنوید. روف گاردن یا بام باغ تکنولوژی مدرن سقف سبز است، که در واقع بر روی پشت بام‌ها و تراس‌ها بستری مناسب جهت رشد پوشش گیاهی ایجاد می‌کند.
 
 
یکی از مزایای بام باغ میزان نور آفتابی است که دریافت می‌کنند، در شرایطی که ساختمان‌های بلند شهری مانع از آفتاب گرفتن باغچه‌های داخل حیاط می‌شوند، بام باغ‌ها در طول روز به میزان کافی آفتاب دریافت می‌کنند و این مساله در پرورش گیاهان و هرچه سرسبزتر شدن آنها تاثیر بسزایی دارد.
 
 
ویژگی های بام سبز

روف گاردن به عنوان بام سبز دارای ویژگی های متعدد زیست محیطی ، اقتصادی ، اجتماعی ، زیبایی شناسی و معماری است. از جمله ویژگی روف گاردن می توان به موارد زیر اشاره نمود :
 
روف گاردن باعث ایجاد محیطی سبز شخصی می شود که منحصر به یک ساختمان است و باعث بازسازی و احیای طبیعت در بام ساختمان های مسکونی و اداره ها می شود.
روف گاردن می تواند منبعی برای تولیدات کشاورزی ساختمان باشد.
ایجاد بام سبز در ابعاد بزرگ می تواند کیفیت هوای منطقه را بهبود بخشیده و باعث کاهش گاز دی اکسید کربن شود.
با ایجاد قسمتی از طبیعت در پشت بام ساختمان ها می توان به بخش کوچکی از حیات وحش نیز کمک کرد و پناهگاهی برای پرنده ها ایجاد نمود.
روف گاردن به علت استفاده از لایه های متنوع و پوشش گیاهی بر روی بام باعث کاهش انتقال حرارت و صوت به طبقات زیرین می شود.
 
 
نکاتی برای طراحی و اجرای روف گاردن
 
قبل از طراحی و اجرای روف گاردن بر روی بام باید به پارامترهایی توجه نمود که این پارامترها در نحوه طراحی و هزینه اجرای روف گاردن بسیار تاثیرگذار خواهند بود. از جمله عوامل موثر می توان به موارد زیر اشاره نمود :
 
§        ظرفیت سازه ساختمان
§        تامین آب
§        تامین نور خورشید
§        کنترل حرارتی
 
ظرفیت سازه ساختمان

سازه یک ساختمان بر اساس بارهای وارده به آن طراحی می شود که این بارها به دو دسته بار مرده و زنده تقسیم می شود . بارهای مرده شامل وزن سازه ، وزن دیواره ها، سقف و کف و بار زنده شامل وزن افراد ساکن در ساختمان، مبلمان، تجهیزات مکانیکی و برقی می باشد. با توجه به طراحی روف گاردن و متریال اجزای آن مانند گلدان ، آلاچیق و مبلمان مقدار بار وارده به سازه متغیر خواهد بود. به همین دلیل قبل از طراحی و اجرای روف گاردن باید ظرفیت سازه ساختمان بررسی و حد توان سازه در نظر گرفته شود.
 
 
 
تامین آب برای بام سبز

برای آبیاری گیاهانی که طبق طراحی فضای سبز بر روی بام اجرا شده اند می توان از سیستم آبیاری قطره ای استفاده نمود و یا منبع آب کوچکی از آب های مصرف شده که برای گیاهان مناسب هستند نیز استفاده نمود. سیستم آبیاری قطره ای و سیستم استفاده دوباره از آب های مصرفی واحدها می تواند از هدر رفتن بیهوده آب جلوگیری نماید و طبق برنامه زمانبندی مشخصی گیاهان روی بام به راحتی آبیاری شوند.
 
تامین نور خورشید مورد نیاز گیاهان

قبل از طراحی جای گیری پوشش گیاهی روف گاردن باید به سایه اندازی ساختمان های اطراف بر روی بام ساختمان دقت شود تا گیاهانی که نیاز به آفتاب مستقیم ندارند در ناحیه سایه قرار گیرند و گیاهانی که نیاز به نور خورشید مستقیم دارند در قسمت آفتاب گیر کاشته شوند. نور خورشید باعث رشد و عامل تغذیه گیاه است و نبود آن موجب پژمردگی و در نهایت خشک شدن گیاه می شود.
 
کنترل حرارتی بام سبز

میزان حرارتی که از تابش نور خورشید ، گرمای ایجاد شده توسط وسیله های نقلیه و ساختمان های اطراف به سطح بام وارد می شود، باعث ضروری شدن طراحی و اجرای سایبان متحرک و یا آلاچیق امری می شود. با استفاده سرمایش تبخیری و  با پودر کردن آب که در سیستم مه پاش خانگی وجود دارد می توان علاوه بر ایجاد هوای مطلوب برای افراد ، رطوبت لازم برای گیاهان را تامین نمود.
 
 

 روف گاردن